Les terceres jornades d’estudis locals posen en valor la importància de la transmissió oral

L’Associació Cultural l’Aljama vam participar el passat cap de setmana en les terceres jornades d’estudis locals a Bétera, organitzades pel Centre d’Estudis Locals (CEL). Durant les jornades vam poder apropar-nos a la història i tradició de l’espart al nostre poble així com conéixer de prop elements patrimonials com Ca Donat, la Casa Morris o Masia de la Barraca.

Pel que fa a la nostra participació, Jose Codina va ser l’encarregat d’oferir una ponència al voltant del treball fet per l’associació durant els nostres vint anys de trajectòria. En acabar, representàrem un tast de La veu més nostra, un espectacle amb el qual pretenem posar en valor la importància de la transmissió oral en la conservació de la cultura popular i tradicional al nostre poble i a la nostra comarca.

Per a fer-ho, ens centrem en el treball de camp realitzat junt amb Fermín Pardo des de l´any 2004 i interpretem cançons de pasqua, de treball, melodies festives, infantils, cançons de dormir… les quals ens ajuden a entendre la societat viscuda pels nostres transmissors. Per a facilitar este treball d’imaginació retrospectiva, les melodies s’acompanyen d’una projecció de fotografies antigues, cedides pel Centre d’Estudis Locals de Bétera i produïdes per Vicent Bes Cameta. Així, amb la direcció escènica de Sevi Asensi i de la mà de Merche Leal i Siona Ricart, la vida quotidiana tradicional es convertix en el fil conductor d’un espectacle en el qual les melodies i les cançons s’introduïxen a través de les gravacions de veu recopilades dels nostres informants.