La XVII Mostra recorre els 20 anys de l’Aljama amb un conte màgic

La Casa de la cultura de Bétera va acollir el passat dissabte 30 de novembre l’estrena d’Un conte màgic, XVII Mostra de cultura popular i tradicional.

La XVII Mostra: reafirmant el compromís solidari

Amparo Bes va ser l’encarregada d’obrir l’acte i de presentar a Sergio Moratón, delegat de la Fundació Vicente Ferrer per a la Comunitat Valenciana i Múrcia. Sergio va recollir el xec de la recaptació realitzada el passat mes d’octubre en Projectes solidaris, gràcies a la venda de les imatges de l’exposició Anantapur als ulls de Vicent Bes. A continuació l’alcaldessa de Bétera, Elia Verdevío, destacà la trajectòria dels 20 anys de l’Aljama així com la importància de la tasca solidària i el paper desenvolupat per la Fundació Vicente Ferrer.

Durant l’obertura de l’acte comptàrem també amb la intervenció de Vicent Pardo, destinatari de la recaptació de la nit de dissabte com a damnificat per la DANA. Vicent és un apassionat de la cultura popular i tradicional valenciana que es dedica professionalment a la reproducció de roba tradicional, destacant la confecció de mocadors i de davantals. Sa casa i el seu taller d’indumentària, Cadeneta i Lluentons, estan al carrer Metge Peset de Paiporta, molt propet de la rambla del Poio. Des d’ací treballa de forma admirable per a donar projecció a esta vessant tan important de la nostra tradició, com és la indumentària.

Així, amb la recaptació de la XVII Mostra pretenem ajudar en la recuperació d’este espai de referència per a la cultura popular i tradicional valenciana. La recaptació ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Bétera i dels nostres patrocinadors Autocars Ramon, Bes Audiovisual i Casa Planes. Volem destacar també les aportacions a la fila zero realitzades per particulars, per l’Associació d’ames de casa Tyrius de Bétera, per Hermanoss Ricart, per Herrasti SL i per Merxe’s centre d’estètica de Bétera.

Un conte màgic: una mirada des de i cap a l’interior de l’Aljama

Per la seua banda, Siona Ricart i Merxe Leal foren les encarregades d’obrir el conte màgic i de conduir l’espectacle per a traslladar al públic i als mateixos components de l’Aljama a un emotiu recorregut pels vint anys de l’Associació.

Per a fer-ho, s’intercalaren les cançons i els balls elegits pels mateixos músics i balladors amb alguns dels moments més destacats de l’Associació com són la fundació de l’agrupació (2004), la primera interpretació de les Danses de Bétera (2006), la publicació de la Memòria dels sentiments (2009), els viatges a Houston (2011), Barcelona (2012) i Munic (2014), la publicació de Mixtures (2014) o la representació de les Mostres de Versiball (2016), Aquell ball que en deien de Torrent… (2018) o A l’ombra de la festa (2021), entre d’altres.

Per tal de transmetre tota l’emotivitat que acompanya a cadascuna de les vivències relatades, es projecten diferents pedaços d’entrevistes realitzades als components de l’Aljama on expliquen, entre d’altres, el motiu pel qual han triat la cançó o el ball, experiències destacades durant els 20 anys de l’Aljama o quina és la part del treball de l’Aljama que voldrien fer valdre. En definitiva, amb Un conte màgic expliquem què significa l’Aljama per a cadascun de nosaltres.

La Mostra finalitza amb els xiquets i xiquetes de l’Associació prenent el testimoni de l’Aljama per tal d’assegurar un futur compromés amb la nostra cultura popular i tradicional.

Un conte màgic va estar dirigit en la part escènica per Sevi Asensi, en la part musical per Toni Gimeno, en el ball i indumentària per Inma López i en la part audiovisual per Vicent Bes. En este 20 aniversari volem fer un agraïment molt especial per a totes i tots els que heu fet possible el nostre treball. MOLTES GRÀCIES.