Publicacions

Pel que fa a la tasca de recerca i documentació, l’Aljama hem treballat en l’edició i publicació de diversos treballs discogràfics: La música popular i la festa d’un poble, Bétera (2004), La memòria dels sentiments (2009) i Mixtures (2014).

La música popular i la festa d’un poble, Bétera (2004)

En este treball discogràfic realitzem, junt amb Fermín Pardo, una recopilació monogràfica de la música de tradició oral del nostre poble. El disc inclou material divers d’un gran interés: cançons de pasqua, cançons de treball, temes infantils, melodies per a ballar així com música tradicional religiosa relacionada amb el cant de l’Aurora i els Auroreros, la qual adquirix un alt valor patrimonial en tant que es tracta d’una tradició perduda a Bétera. La tasca de camp duta a terme també ens permeté desenvolupar i interpretar balls com les Danses de Bétera, la Masurca del Trobador o la Jota de la Molinera.

En l’elaboració del treball va ser imprescindible l’ajuda d’Amparo Domènech, Paquita Coll Ricart, Maria Broseta Miralles la Cola, Maria Coscollar Anglès, Juan Fuentes i Manuel Aloy, que ens van transmetre gran part del material recopilat. El treball, publicat per l’Ajuntament de Bétera, va ser distribuït per les Obreres i els Majorals de l’any 2004 junt amb el llibre de festes d’aquell any.

La memòria dels sentiments (2009)

És una recopilació de música popular i tradicional de la comarca del Camp de Túria que naix del resultat de set anys de recerca al costat de Fermín Pardo. El treball, fet amb molt d’entusiasme i gràcies a la voluntat i l’esforç de tots els components de l’Associació Cultural, es publica en un doble CD que reunix, per primera vegada, melodies que formen part de la cultura tradicional valenciana en els pobles de la comarca del Camp de Túria.

La memòria dels sentiments inclou cançons i melodies de diverses tipologies: cançons infantils, cançons de treball i cançons per a ser ballades com la Jota de Marines, les Seguidilles de Domenyo, la Masurca de Serra o la Dansa dels Pastorets de Vilamarxant. D’entre les peces recuperades en el disc destaca el Ball dels Oficis de Llíria, dansa que tradicionalment s’interpretava en la localitat edetana durant la festivitat de Sant Roc i que, malauradament, havia quedat en l’oblit.

Mixtures (2014)

Mixtures, on es fusiona la tradició musical de la rondalla valenciana amb els sons i els instruments de l’Orquestra del Centre Artístic Musical de Bétera, és un treball discogràfic dirigit per Carles Durà en el qual realitzem un recull de cançons que s’inclouen dins dels anomenats balls escolaritzats.

Podem veure petjades dels balls escolaritzats ja en el segle XVII quan s’interpretaven i es ballaven boleros, seguidilles, jotes i fandangos durant els descansos de les representacions teatrals. Es tracta de danses que deixen de tindre per finalitat exclusivament el divertiment dels balladors per a aconseguir també el divertiment i l’entreteniment del públic. En conseqüència, estes coreografies reglades busquen la bellesa, la sincronització i la perfecció per a ser representades sobre un escenari. Però, lluny d’este dualisme, Vicent Frechina explica que inequívocament existix una retroalimentació entre carrer i escenari: alguns balls populars s’adornen per a ser exhibits en el teatre i els balls que el teatre posa de moda són adoptats immediatament pel carrer. Esta mixtura fa que, sovint, siga difícil concretar o delimitar on comença i on acaba el caràcter reglat o popular dels balls tradicionals.

En qualsevol cas, esta semiprofessionalització requerix un mestratge el qual, a partir del segle XIX, es configura al voltant dels Quadres de Balls Populars i, més endavant durant el franquisme, en les seccions de Coros y Danzas promogudes per la Sección Femenina. En estes agrupacions els mestres de ball adopten un paper essencial en la producció, conservació i transmissió del nostre patrimoni cultural, fet que ha propiciat que hui dia puguem gaudir de tota esta herència.

És per este motiu que Mixtures està dedicat als mestres de ball de la tradició valenciana i, en especial, a Inmaculada López, la nostra professora de ball, i a Toni Gimeno, director de la nostra Rondalla.