A l’ombra de la festa (2021)

A l’ombra de la festa és un espectacle dirigit per Pep Ricart dedicat a la indumentària festiva del nostre poble i, concretament, a l’ombrel·la com a element diferenciador i particular de la festa de les alfàbegues.

L’espectacle comença amb un joc d’ombres per a representar a Aracne, una cosidora molt prestigiosa d’acord amb la mitologia grega. Tanta era la seua destresa amb el teler que va teixir un tapís tan summament extraordinari que causava admiració en totes les persones que el contemplaven. Este fet provocà l’enveja de la deessa Atenea qui, davant la impossibilitat de millorar i superar el treball d’Aracne, en va estripar el tapís i va convertir la teixidora en aranya per tal de castigar-la.

Els jocs d’ombres es barregen amb la música i els balls al llarg de tot l’espectacle, durant el qual es va mostrant i presentant la indumentària festiva del poble de Bétera. En esta exposició d’indumentària i elements festius, l’ombrel·la adquirix un protagonisme especial amb l’exposició de les ombrel·les cedides per les Obreres que van voler participar en aquest reconeixement.

Ombrel·les confeccionades totes elles manualment per Amparo i Maru, raó per la qual resulta imprescindible parlar d’elles, de les Palmeres, quan parlem de la indumentària festiva del poble de Bétera. Gràcies a Amparo i a Maru, a la seua estima per la tradició i a la seua dedicació es manté la indumentària festiva pròpia de la festa de les Alfàbegues. A l’ombra de la festa és un homenatge a elles i un reconeixement a totes aquelles persones que, des de l’ombra, aporten el seu granet d’arena per fer de la festa i de la tradició una realitat.

L’homenatge es completa amb la interpretació del Ball Xafat a càrrec de l’Aljama, cantat pel Cor del Centre Artístic Musical de Bétera amb versos escrits i dedicats per Pep Ricart, i amb la reproducció de l’entrevista a les Palmeres realitzada per Raquel Rubiano i produïda per Bes Audiovisual.

Els beneficis d’esta Mostra es destinen als afectats pel volcà de la Palma.