El ban reial a Alcoi (2013)

En esta Mostra la Casa de la Cultura acull un espectacle conduït per Siona Ricart i Pep Ricart durant el qual compartim escenari amb l’Esbart Català de Dansaires i amb el grup de danses Carrascal d’Alcoi.

Fundat l’any 1908, l’Esbart Català de Dansaires és el grup de danses més antic de Catalunya. Vicent Partal és l’encarregat de presentar l’agrupació catalana, la qual ens oferix una variada compilació de música i balls propis d’este territori. La seua actuació en esta Mostra tanca l’intercanvi iniciat l’any 2012 amb la nostra participació en el festival MercèDansa de Barcelona.

Per la seua banda, i presentats per l’alcoiana Amàlia Garrigòs, el grup de danses Carrascal ens oferix una aproximació a les festes d’Alcoi amb la representació del Ban Reial. Este tradicional acte s’ha representat en esta localitat cada 4 de gener des de l’any 1923, com a preludi de la cavalcada dels Reis Mags. L’escenificació comença amb el pregó del Tio Piam, al qual es van afegint els personatges del Betlem de Tirisiti: Tirisiti i Tereseta, el sereno, les beates, el retor i l’escolanet, el senyoret i la bonica, el torero i l’incombustible agüelo.

La música i els balls es barregen amb esta comitiva caracteritzada per l’alegria, els nervis i l’emoció dels més menuts. La fanfàrria anuncia el torn de l’Ambaixador Reial qui, damunt de la seua carrossa màgica, proclama l’esperat Ban Reial. En acabat, els xiquets i les xiquetes dipositen les seues cartes per a Ses Majestats els Reis d’Orient.

Per a la representació comptem amb la participació i la col·laboració del grup de dolçainers i tabaleteres la Cordeta, de la Societat Musical Nova d’Alcoi, de l’associació Sant Jordi i dels ajuntaments de Bétera i d’Alcoi.

Els beneficis d’esta Mostra es destinen a Cáritas Bétera.