La veu més nostra (2024)

No es pot concebre la construcció de la identitat cultural i de la memòria col·lectiva si no és a partir de la tradició oral. La parla, els contes i llegendes, els jocs, les pregàries, els refranys i romanços, les cançons… són només algunes de les ferramentes a través de les quals, i sense necessitat d’un sistema d’escriptura, s’ha transmés tot un llegat de coneixement col·lectiu generació rere generació. La veu més nostra pretén fer valdre el paper de la tradició oral en la transmissió de tot este bagatge i, en especial, d’aquelles melodies, lletres i balls que ens permeten apropar-nos als costums i a les expressions culturals de la vida tradicional en els nostres pobles.

Per a fer-ho, ens centrem en el treball de camp realitzat junt amb Fermín Pardo des de l´any 2004 i interpretem cançons de pasqua, de treball, melodies festives, infantils, cançons de dormir… les quals ens ajuden a entendre la societat viscuda pels nostres transmissors. Per a facilitar aquest treball d’imaginació retrospectiva, les melodies s’acompanyen d’una projecció de fotografies antigues, cedides pel Centre d’Estudis Locals de Bétera i produïdes per Vicent Bes Cameta. Així, amb la direcció escènica de Sevi Asensi i de la mà de Merche Leal i Siona Ricart, la vida quotidiana tradicional es convertix en el fil conductor d’un espectacle en el qual les melodies i les cançons s’introduïxen a través de les gravacions de veu recopilades dels nostres informants. Gaudim, també, de la interpretació en directe de la tia Carmen la Francesa, una de les informants del treball de camp realitzat per la nostra entitat cultural.

L’Associació Cultural l’Aljama prenem el relleu de tot este patrimoni cultural i reinterpretem, gràcies a la nostra rondalla dirigida per Toni Gimeno, tot este repertori que conforma l’imaginari col·lectiu. En esta comesa destaca el paper de la veu de Marieta que, sense adonar-se  i a través del cant, es convertix en transmissora de tot este bagatge popular i tradicional. Marieta tenia només nou anys quan va entonar per primera vegada una melodia amb nosaltres. La veu és l’instrument de comunicació per excel·lència; traduïx sentiments i emocions i els transforma per al goig de tots nosaltres. Esta mostra és el seu merescut homenatge. Gràcies, Marieta!

Durant la Mostra, Elia Verdevio, Alcaldessa del M.I. Ajuntament de Bétera, li fa entrega a Alicia Tusón, Alcaldessa del M.I. Ajuntament de Serra, d’un pergamí amb la partitura musical i lletra de la Masurca de Serra, arreplegada en esta localitat per l’Associació Cultural l’Aljama de Bétera amb Fermín Pardo per al recopilatori monogràfic del Camp e Túria La memòria dels sentiments.

Els beneficis d’esta Mostra es destinen a l’Associació Espanyola Contra el Càncer.