Mixtures (2014)

Amb esta Mostra presentem, junt amb l’Orquestra del Centre Artístic Musical de Bétera i Pep Gimeno Botifarra, el treball discogràfic de Mixtures en el qual realitzem, sota la direcció de Carles Durà, un recull de cançons que s’inclouen dins dels anomenats balls escolaritzats.

En contraposició als balls populars o de carrer els quals, caracteritzats per un aprenentatge mimètic més o menys espontani, tenen per finalitat el divertiment dels balladors; els balls escolaritzats són coreografies que busquen el divertiment del públic, fet que propicia el seu caràcter reglat amb l’objecte d’assolir la bellesa, la sincronització i la perfecció en els moviments.

En qualsevol cas, tal com explica Vicent Frechina, inequívocament existix una retroalimentació entre carrer i escenari: alguns balls populars s’adornen per a ser exhibits en el teatre i els balls que el teatre posa de moda són adoptats immediatament pel carrer. Aquesta mixtura fa que, sovint, siga difícil concretar o delimitar on comença i on acaba el caràcter reglat o popular dels balls tradicionals.

L’elegància en els balls escolaritzats, però, no es pot aconseguir sinó a partir de la figura del mestre de ball, el qual s’encarrega d’adornar i adaptar la música i les coreografies populars per a interpretar-les a l’escenari. D’esta manera, els mestres de ball s’han convertit, durant segles, en productors, conservadors i transmissors del nostre patrimoni cultural. Esta tasca de transmissió és la que ens ha permés que, encara hui dia, preservem i puguem gaudir de moltes de les cançons i balls tradicionals que interpretem actualment.

És per este motiu que amb la interpretació de la Xàquera, del Bolero Alt i de la Rapsòdia Valenciana, entre d’altres, Mixtures és un reconeixement a tots els mestres de ball de la tradició valenciana i, en especial, a Inmaculada López, la nostra professora de ball des de l’any 2006; a Toni Gimeno, mestre de la rondalla de l’Associació Cultural; i al mestre i compositor Enric Murillo.

Els beneficis d’esta Mostra es destinen a l’associació ASPANION, xiquets amb càncer.