L’Aljama i l’Agrupación Folklórica Alfaguara: apropant la cultura popular i tradicional entre València i La Palma

La Palma 12 – 16 de juliol. Bétera 26 – 31 de juliol

El juliol de 2023 l’Aljama vam poder materialitzar un nou projecte del qual teníem moltes ganes de participar. Es tracta de l’intercanvi cultural amb l’Agrupación Folklórica Alfaguara de Breña Baja (illa de la Palma), el qual havia estat ajornat fins a dues vegades: la primera per l’arribada de la pandèmia provocada per la COVID i la segona per l’explosió del volcà Tajogaite.

La Palma: 20 aniversari de l’Agrupación Folklórica Alfaguara

L’intercanvi, a més, tenia lloc en un moment molt especial: la celebració del vint aniversari del grup palmer. Durant tota la seua trajectòria, Alfaguara ha conformat un  valuós equip que, des de l’estima i amb un especial interés per cuidar la indumentària típica de l’illa, ha treballat i treballa per a nodrir el repertori musical tradicional canari, especialment aquelles peces pròpies de l’illa de la Palma susceptibles de ser ballades.

Un exemple d’aquesta tasca de difusió de la cultura canària és el festival anual organitzat per l’agrupació de Breña Baja, emmarcat dins de les festes copatronals de Sant Jaume Apòstol i Santa Anna. En aquesta ocasió, l’Agrupación Folkórica Argones de Agúimes (illa de Gran Canària) i l’Aljama vam ser els encarregats d’acompanyar a Alfaguara durant la nit del 14 de juliol en el que va ser una complida exhibició de música, dansa i indumentària on els ritmes canaris i valencians es barrejaren per mostrar les seues semblances i particularitats.

D’aquesta manera, la plaza de las madres del barri de San José de Breña Baja es va convertir en un escenari idíl·lic on gaudir de ritmes característics de les Illes Canàries com el siote o la berlina, altres propis de València com el bolero o la malaguenya, però també de ritmes compartits, tot i que amb idiosincràsia pròpia segons el lloc on s’interpreten i es ballen, com les seguidilles o les masurques.

Durant l’estada vam descobrir els contrastos de la geografia muntanyosa i accidentada de l’illa de la Palma en un recorregut que ens permeté veure el volcà Tajogaite i les seues colades, visitar el paratge de la cascada de los Tilos i gaudir de les platges de los Cancajos. L’itinerari també ens va servir per a conéixer el Real Santuario de Nuestra Señora de las Nieves i el poble de Tijarafe, on realitzàrem una interessant visita a la Casa del Mestre, al Museu etnogràfic Jose Luiz Lorenzo Barreto d’indumentària tradicional i als cellers Vega Norte. Els carrers de Santa Cruz de la Palma foren l’escenari idoni per a conéixer tant l’arquitectura i la història palmera com algunes de les seues tradicions com la dansa dels nans de la Palma.

Bétera: celebració de la festivitat dels Sants de la Pedra

L’intercanvi es va completar amb l’arribada de l’agrupació de Breña Baja a Bétera per a participar en la celebració de la festivitat dels Sants de la Pedra. Les activitats programades estigueren precedides per una recepció oficial a càrrec de la corporació municipal en el saló de plenaris de l’Ajuntament.

La primera de les actuacions va tindre lloc durant la romeria de trasllat dels sants des de l’església de la Puríssima fins a l’ermita. Al llarg del seu recorregut, tant l’agrupació d’Alfaguara com l’Aljama poguérem oferir una xicoteta exhibició del que, a la nit, seria l’actuació central amb la Mostra de Balls Populars i Tradicionals a l’auditori de la Casa de la Cultura.

Va ser en aquest moment quan els assistents pogueren gaudir plenament del folklore canari amb la música i els balls de peces com Aires de Lima, el Siote Palmero, la Polka Mazurca, las Folías de la Plama o la Berlina de Tijarafe, entre d’altres. Per a completar aquesta exhibició, Alfaguara ens oferí una il·lustrativa mostra d’indumentària tradicional de l’illa de la Palma, fent incís en els diferents tipus de teixits utilitzats i en l’ús social que acompanya a cada tipus de vestimenta. L’Aljama vam ser els encarregats de cloure la jornada, la qual tingué com a punt final la interpretació de la Jota Molinera, tocada i cantada per la rondalla de l’Aljama i ballada conjuntament pels cossos de ball d’ambdues agrupacions.

La commemoració continuà l’endemà, aquesta vegada amb l’esplanada de l’ermita com a punt de partida, per a celebrar una missa cantada a l’estil valencià i canari. D’aquesta manera, les rondalles de l’Aljama i Alfaguara van acompanyar l’ofici amb la interpretació de l’entrada; el Senyor, tingueu pietat; el Glòria; la lectura; l’ofrena; el Sant; el Pare Nostre; l’Angus Dei; la Comunió i l’acomiadament. Per a finalitzar, es realitzà una romeria fins a l’Albereda, on se celebrà una gran mascletà manual.

Més enllà dels actes programats per a l’ocasió, els components de l’agrupació folklòrica d’Alfaguara també aprofitaren la seua estada per a endinsar-se en la nostra història. D’aquesta manera, van recórrer el centre històric de la localitat i visitaren el castell-palau dels Boïl, l’església de la Puríssima, el Museu de campanars i campanes de Bétera i la torre campanar de l’església per a gaudir en directe d’un dels voltejos generals de campanes organitzats en celebració de la festivitat. També pogueren apropar-se a les nostres arrels i tradicions amb una visita a l’Hort de les Alfàbegues i a les coves de Mallorca, on participaren en una demostració coetera a càrrec de l’associació Vol Lliure. El centre històric de la ciutat de València, la Ciutat de les Arts i de les Ciències i el parc natural de l’Albufera foren altres dels espais que visitaren durant la seua estada a Bétera.

Alfaguara significa brollador d’aigua que naix amb molta força. Potser siguera una simple coincidència però, precisament, aquesta va ser l’essència que impregnà els dos viatges: del no res, i només en uns pocs dies, van sorgir fortament grans complicitats i una eminent avinença entre les dos agrupacions. Des de la més sincera estima per la cultura arrelen lligams que, de ben segur, no són sinó el punt de partida d’una nova gran amistat.