Mixtures, un reconeixement a Toni Gimeno, a Inma López i als mestres de ball de la tradició valenciana

L’Aljama tenim el plaer de presentar-vos Mixtures, un nou treball discogràfic dedicat als balls escolaritzats que gravem junt amb l’Orquestra del Centre Artístic Musical de Bétera i sota la direcció de Carles Durà.

Podem veure pinzellades dels balls escolaritzats quan s’interpretaven i es ballaven boleros, seguidilles, jotes i fandangos durant els descansos de les representacions teatrals. Es tracta de danses que deixen de tindre per finalitat exclusivament el divertiment dels balladors per a aconseguir també el divertiment i l’entreteniment del públic. En conseqüència, estes coreografies reglades busquen la bellesa, la sincronització i la perfecció per a ser representades sobre un escenari. Però, lluny d’este dualisme, Vicent Frechina explica que inequívocament existix una retroalimentació entre carrer i escenari: alguns balls populars s’adornen per a ser exhibits en el teatre i els balls que el teatre posa de moda són adoptats immediatament pel carrer. Esta mixtura fa que, sovint, siga difícil concretar o delimitar on comença i on acaba el caràcter reglat o popular dels balls tradicionals.

En qualsevol cas, esta semiprofessionalització requerix un mestratge el qual, a partir del segle XIX, es configura al voltant dels Quadres de Balls Populars i, més endavant durant el franquisme, en les seccions de Coros y Danzas promogudes per la Sección Femenina. En estes agrupacions els mestres de ball adopten un paper essencial en la producció, conservació i transmissió del nostre patrimoni cultural, fet que ha propiciat que hui dia puguem gaudir de tota esta herència.

És per este motiu que Mixtures està dedicat als mestres de ball de la tradició valenciana i, en especial, a Inmaculada López, la nostra professora de ball des de l’any 2006 fins a l’actualitat.

Si esteu interessats o interessades a adquirir un exemplar d’este treball, contacta amb nosaltres.